deapotheek.be  

Ga Terug   deapotheek.be > nieuws > nieuws
Gebruikersnaam
Wachtwoord
FAQ Ledenlijst Zoeken Post's van vandaag Markeer Forums als Gelezen


Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25-04-2009, 11:56 AM
LDetry LDetry is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Feb 2004
Posts: 1.000
Persbericht van IASIS

Ideale apotheker volgens Belg: objectief, communicatief en proactief
8 Belgen op 10 zien de apotheker meer en meer als gezondheidscoach

• Belgen zijn hondstrouw aan een apotheker ‘die luistert en objectief adviseert’
• De apotheker wordt steeds meer een betrokken gezondheidscoach
• Onafhankelijke apotheken bundelen krachten in nieuwe groepering: IASIS (www.iasis.be)
• (Her) introductie van een controle-instrument in de apotheken

Brussel, 23 april 2009 – De Belg bezoekt meerdere keren per jaar de apotheek. Van die apotheek verwachten we massaal objectief advies. 1 Belg op 4 wil geen apotheker die gedreven wordt door commercie, wel één die ons wegwijs maakt in een vaak ondoorzichtig aanbod van geneesmiddelen en hulpmiddelen. Voor 8 Belgen op 10 wordt de apotheker overigens steeds meer een gezondheidscoach: “we verwachten van onze apotheker dat hij ons informeert, mee medisch opvolgt en proactief aanspreekt over gezondheidszaken die belangrijk zijn. “

IASIS, een nieuw Belgisch netwerk van (momenteel) 85 onafhankelijke apotheken, legde zijn oor te luister bij de Belg. Een onafhankelijk en representatief onderzoek legt duidelijk bloot wat de Belg verwacht van zijn apotheker. IASIS bouwt hier in zijn positionering en dienstenpakket op verder:
• Belgen zijn bijzonder trouw aan hun apotheek als hij luistert en adviseert. 69% bezoekt slechts één enkele apotheek, 14% twee en slechts 8% 3 apotheken of meer.
• 7 op 10 Belgen (74%) vindt het zeer belangrijk steeds bij dezelfde apotheek ten rade te gaan: zo kan de apotheker meedenken over zijn/haar gezondheid.
• Nabijheid drijft de initiële keuze van apotheek, maar wie niet goed bediend wordt (36%) verandert even lief. Voor één vierde van de Belgen is kwalitatief en objectief advies van vitaal belang.
• 1 Belg op 5 vindt de persoonlijke relatie die hij met zijn apotheker heeft bijzonder belangrijk.
• “Onze apotheker moet met ons praten - niet enkel bij aankoop van een product, maar ook via verschillende andere communicatiekanalen.” 1 Belg
op 5 waardeert bijzonder een magazine en nieuwsbrief die hij/zij via de apotheker krijgt. 20% gaat ten rade op de website van de apotheek. “We staan ook open voor andere vormen van interactie zoals demonstraties en online interventies. “
• Belgen zijn tevreden met de inplanting en hoeveelheid apothekers. Slechts 13% is van mening dat nieuwe spelers nodig zijn.
• Belgen hechten veel belang aan deskundig advies. 96% gaat ten rade bij de arts met vragen rond de gezondheid. 81% gaat hiervoor ten rade bij de apotheek, gevolgd door familie en vrienden (36%) en het internet (19%).

Om beter tegemoet te komen aan de veranderende relatie tussen apotheker en cliënt, bundelen 85 onafhankelijke apotheken hun krachten in een nieuwe groepering: IASIS. In België is de meerderheid van apotheken nog onafhankelijk – ongeveer 4000 van de iets meer dan 5000 apotheken.

Marc Delecluyse, apotheker uit de groepering IASIS legt uit: “Wij zijn een nieuwe groepering van zelfstandige apothekers die verenigd zijn onder de naam IASIS . Wij hebben allen een passie voor ons beroep en koesteren dezelfde waarden. Die zijn: dicht bij de klant staan, luisteren naar de behoeften, gezondheidsacties ontwikkelen en bijkomende diensten verschaffen. Door ons te groeperen kunnen we op een éénduidige, onderbouwde en kostenefficiënte manier aan een nog betere relatie met onze patiënten werken.”

De diensten die IASIS biedt zijn een combinatie van gekende en nieuwe communicatiemiddelen. Een voorbeeld: IASIS wil de weegschaal opnieuw invoeren in de apotheek. Het is een belangrijk controle-instrument dat weer in zijn volle glorie hersteld moet worden! De weegschaal zal deel uitmaken van een instrument om de gezondheid te testen, voorzien van een bloeddrukmeter (indicator van mogelijke cardiovasculaire ziekten), en een lengtemeter. Dit instrument heeft een dubbele doelstelling: patiënten sensibiliseren voor moeilijk op te merken ziekten die toch ernstige gevolgen kunnen hebben (zoals bijvoorbeeld hypertensie of diabetes) ; patiënten kunnen doorverwijzen naar een arts voor verdere onderzoeken. Elk trimester zal een andere thematiek behandeld worden. Als het bijvoorbeeld nu de beurt is aan hypertensie, zal het volgend trimester misschien de beurt zijn aan diabetes type 2, afhankelijk van een sensibiliserende vragenlijst.

IASIS pakt daarnaast uit met de volgende activiteiten:
• Persoonlijk, objectief en proactief advies. Niet enkel bij aankoop van medicatie of hulpmiddelen, ook na de verkoop kan iedereen voor vragen en /of advies bij de IASIS apotheek terecht.
• Een website met geïntegreerde blog om bijkomende informatie te verstrekken en met de patiënt in contact te treden.
• Een trimestrieel gezondheidsmagazine IASIS met actuele informatie over gezondheid en welzijn.
• Frequent animaties in iedere apotheek IASIS om patiënten zo goed mogelijk te informeren en advies te verstrekken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
ForumsprongAlle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:07 PM.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.